Vad är sökmotoroptimering

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering(även kallad sökoptimering och SEO från engelskans Search Engine Optimization) är konsten att få en webbsida att rankas så bra  som möjligt i  resultaten från  sökmotorernas sökningar på sökord och sökordsfraser(även kallade nyckelord och nyckelordsfraser). Oftast handlar det om att synas lokalt. Google är den mest krävande sökmotorn att anpassa sig till, så det räcker med att  jobba mot den. Enklaste och därmed det effektivaste sättet att få till sin sökmotoroptimering är att anpassa webbplatsen den till de ca. 10 tyngsta rankingfaktorerna(även kallade rankingsignaler)  som Google utgår ifrån vid sökningar - det handlar om totalt ca. 200 rankingfaktorer.  Det här tillvägagångssättet kallas också strategisk SEO. En av de  tyngsta rankingfaktorerna är mobilanpassning. Det vill bl.a. till att sidor laddar snabbt i webbläsaren. En laddtid på 3 sekunder(2 sekunder på mobilen)  eller mer, kan göra att man är kokt, då besökarna upplever att de  är för långsamma. Länkar till och från sidor är en annan väldigt viktig rankingfaktor.   Sökmotorerna försöker lista ut hur starka  länkar  är,  beroende på hur relevanta och populära de är.  När det handlar om vilka inlänkar som ska väljas, har företaget Alexa  mycket bra koll på hur webbplatser rankas.  Vid en närmare titt på Sverige, ser man hur stor betydelse YouTube har fått: www.alexa.com/topsites/countries;0/SE


Google har valt att lyfta fram besökarnas upplevelse och då blir även innehållet en av de viktigaste  rankingfaktorerna. Wikipedia har en bra förklaring av  olika begrepp, som exempelvis rankingmetoder: https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6kmotoroptimering


Sökmotoroptimering är en viktig del av internetmarknadsföring(även kallad digital marknadsföring).


Google skruvar i stort sett hela tiden på sina rankingfaktorer, så vips  försvinner, förndras eller läggs rankingfaktorer till. Det bästa sättet att hänga med i utvecklingen är att testa ut  Googles sökuppdateringar  och andra idéer. Här är en bra sammanfattning av  Googles sökuppdateringar: https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Google_Search


 

 

Ett stort problem historiskt för sökmotorer var en uppsjö av skräpsidor och fusk med sökmotoroptimering. Googles sökuppdatering Hummingbird, i augusti  2013, möjliggjorde semantisk sökning(sidor matchas inte längre bara mot sökord). I och med sökuppdateringen RankBrain, som släpptes gradvis från början till mitten på 2015,   så introduceras maskininlärning och neurala nätverk. Rankbrain lär sig i bakgrundsjobb  av tidigare sökningar.   Nu behöver en ny webbplats synas rejält i ca. 2 månader av Google innan den rankas.  Den bästa taktiken att komma bra till, är att visa på säkerhet och det gör man genom att  använda sig av säker överföring(med säker menas SSL, eller https:// som det står i början på webbplatsens adress, högst upp i webbläsaren, när man går in på sidan) för besökarna. Ett annat bra sätt att få mer trafik i början är att betala för den med Google AdWords.


Något som fick mig att  bli överlycklig, var när min webbplats   rankade oväntat högt första gången den publicerades.  Det som händer  när  något är nytt för första gången, är att Google ser det som en stor mängd  nyheter och rankar den  högre än normalt en kort tid. Rankingen planar sedan sakta ut och det kan handla om en hel sida. Efter den inledande publiceringen, tar det  1-2 veckor innan man ser resultatet av en publicering. De stora  webbhotellen publicerar automatiskt innehåll till sökmotorerna.


Något många glömmer är att Google kommer ihåg ens tidigare sökningar i webbläsaren. Det du har sökt på tidigare och liknande kommer bättre till i sökresultaten. När man har testat ens placering 100 gånger, kan sidan  ligga väldigt bra till. Då är det bara att rensa historiken.  För att behålla historiken, är det bara att  surfa anonymt.


Att nå förstasidan var länge på tapeten, men nu får man mer trafik ju högre placering på förstasidan man har. 


Google har i dagsläget(december 2017) ~ 93 procent av söktrafiken i Sverige. Bing har ~ fyra procent, Yahoo så gott som en procent och DuckDuckGo ~ 0,5 procent. 

 

Tjänster för privatpersoner och mindre företag


Hej!


Behöver du proffsig och billig hjälp? I dagsläget gör jag följande:


•Installation och uppgradering av Windows, MacOS och Linux Ubuntu(Ubuntu är i klass med Windows, men gratis)

 

• Installation och uppdateringar av mjuk- och hårdvara

• Snabbar upp datorer med prestandaproblem

• Hårdvaru- och nätverksproblem, och reparation av hårdvara

• Åtgärder problem med dator och data

• Alla former av support och service

• Bygger säljande hemsidor(med specialisering   på WordPress och Joomla) och e-handel(bl.a. Storefront, WooCommerce, VirtueMart och Tictail, med de flesta betallösningar, som exempelvis Klarnas snabbkassa, DIBS, Payson, Paypal, Swish och American Express). Designen blir skräddarsydd, med personlig logga, snygg startbild, sökmotoroptimering(även kallat sökoptimering och SEO), adWords i Google, sociala medier, m.m. Jag tillverkar en komplett lösning som är modern och strategisk. Responsiva sidor(anpassning till mobil, platta och dator), får ni på köpet.

• Virusrensning och backup

• Nätsäkerhet

• Test och dokumentation

• Jobbar som teknisk skribent(svenska och engelska), översätter till och från engelska och korrekturläser

• Utbildning(är utbildad i presentationsteknik), även för nybörjare

• Rådgivning och hjälp med inköp av datorer och mjukvara

• Det mesta - fråga bara


Jag gör även hembesök eller kommer till kontoret.  Mina  kontor ligger i Stockholm, Bergshamra, Åkersberga och Västervik.


Timpriset är 500 kronor.Välkomna, hälsar Ulf!

Googles förstaplats till lägsta priset


Jag vet exakt vilka 11 rankingfaktorer som väger tyngst av Googles ca. 200 rankingfaktorer. Genom att anpassa er sökmotoroptimering (även kallat sökoptimering och SEO) till de 11 tyngsta rankingfakt-orerna är det enklast och billigast att nå Googles förstaplats(timpriset ligger på 500 kr.).  Den här tekniken gör det lätt att nå förstaplatsen t.o.m. i Stockholm, i de hårdast konkurerrande branscherna.

 

Dubbelt så snabb dator


Datorn kan bli ca. dubbelt så snabb  vid optimering av prestandan. Priset är  500 kr. - men bara  om datorn blir så snabb.


Gratis operativsystem


Windows XP stöds inte från 2014 och Windows Vista stöds inte från 12  april, 2017 - men  ett bättre gratisalternativ finns!


När det  gäller hemmabruk av operativsystem, har Linux Ubuntu i tester internationellt, visat sig vara överlägsen både Windows 7 och 8, då den är enklare, snabbare, säkrare, stabilare, mer flexibel, .... Nackdelen har varit omständiga installationer, men den biten har man nu kommit runt.


Hälften av världen använder sig redan av Linux på ett eller annat

sätt(ingår i allt från mikrovågsugnar till rymdstationer, används av

flest regeringar, ....).


Vill man, kan man installera Linux Ubuntu på en USB-sticka och

därifrån prova på det hela innan man bestämmer sig.


Windows med Office kostar i dagsläget minst 1500 kr. För 1000 kr. kan jag göra hembesök, installera och utbilda i det som behövs om Linux Ubuntu. LibreOffice används i stället Office och den är gratis. LibreOffice är en bättre variant av OpenOffice och den kan hantera Office-filer  med bibehållet format.


Vid uppgradering av Windows, hjälper jag till med flytt av innehåll och  uppgradering av Outlook.